Het kraambed is de tijd waarin jullie mogen wennen aan jullie nieuwe kindje en waarin het lichaam van de vrouw moet “ontzwangeren”.Het is vaak een mooie tijd waarin jullie kunnen genieten van jullie nieuwe gezinslid en veel cadeautjes en visite zullen krijgen, maar het is vaak ook een hele vermoeiende week.Vaak heb je al wat slaap gemist door de bevalling en jullie kleine heeft de eerste weken nachtvoedingen nodig, waardoor je gauw wat slaaptekort kunt krijgen. Daarnaast heeft een kraamvrouw nog ruim bloedverlies waardoor ze moe en ook wat duizelig kan zijn. Het is dan ook heel belangrijk dat jullie voor voldoende rust (gedoseerde visite en goede middagslaap) zorgen.
De kraamverzorgende assisteert ons tijdens de bevalling en zal de eerste dagen na de bevalling voor jullie zorgen. Als je in het ziekenhuis bevallen bent, start de kraamzorg zodra je thuis komt tot 7 dagen na de bevalling. De kraamverzorgende zorgt in principe voor moeder en kind[eren] en doet de basis huishoudelijke taken zoals de was, toilet en badkamer schoonmaken en stofzuigen. Het belangrijkste is dat ze jullie een heleboel kan leren over de verzorging van jullie pasgeborene zoals verschonen, in bad doen, warm houden, voeden en temperaturen. Verder voert ze een aantal belangrijke controles bij moeder en kind uit. Wij komen om de dag langs en bespreken met de kraamverzorgster en jullie of alles normaal verloopt en stemmen de zorg met elkaar af. Indien nodig kunnen wij besluiten dat er nog langer kraamzorg geïndiceerd wordt, bijvoorbeeld na een keizersnede of bij een infectie.
Buurtzorg Kraam levert professionele zorg aan moeder en kind. De kraamverzorgenden zijn gediplomeerd en opgenomen in het kwaliteitsregister. Buurtzorg Kraam levert de kraamzorg die passend is bij de situatie van u en uw gezin. Samen met u bepaalt de kraamverzorgende wat er nodig is om de kraamtijd goed te laten verlopen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de verloskundige.
De taken van de kraamverzorgende:
Lees meer over BUURTZORG KRAAM of meld je meteen aan: