De bevalling

De geboorte van een kind is vaak één van de meest bijzondere momenten uit iemands leven en de meeste vrouwen bevallen maar één, twee of drie keer. Bij Zwanger In Emmen vinden wij het dan ook heel belangrijk dat de geboorte van jullie kindje heel goed begeleid wordt en dat jullie zelf zoveel mogelijk inspraak hebben wat betreft de bevalling. Tussen 37 en 42 weken zwangerschap mag je in principe thuis of poliklinisch met ons bevallen, tenzij er iets anders met je afgesproken is. Voor de bevalling is het van groot belang dat je je als barende op je gemak voelt. Je moet je kunnen ontspannen, aan de weeën kunnen overgeven en vertrouwen hebben in de mensen die je begeleiden. Bevallen kan op vele manieren en is heel persoonlijk. Wellicht heb je er nog even de tijd voor, maar misschien wil je alvast nadenken over je bevalling. Je wensen kun je straks ook op ons geboorteplan bijhouden en aanvullen.

Waar bevallen?

Veel vrouwen geven de voorkeur aan thuis bevallen. Zo kunnen ze lekker, in hun eigen vertrouwde omgeving, tussen de weeën door nog wat aanrommelen, televisie kijken of nog heerlijk in hun eigen bad of onder hun eigen douche stappen. Andere vrouwen voelen zich veiliger bij het idee dat ze in het ziekenhuis zijn en zullen daar dus beter ontspannen. Persen kan in veel verschillende houdingen. Je kunt niet alleen in bed bevallen, maar ook zittend op een baarkruk, liggend in bad, staand of gehurkt. Jinke van Zwanger In Emmen begeleidt ook wate​rbevallingen en verhuurt tevens een opblaasbaar bevalbad. Informeer hiernaar als je dit graag wilt. Aan de hand van een geboorteplan kunnen wij jouw (specifieke) wensen bespreken. Indien er geen sprake is van een verhoogd medisch risico, mag je bij Zwanger In Emmen zelf kiezen waar en hoe je wenst te bevallen. Wij bieden 7 dagen per week thuisbevallingen en poliklinische bevallingen aan in verschillende ziekenhuizen, in de houding die je zelf kiest. Kies je voor een ziekenhuisbevalling zonder dat daar een medische reden voor is, dan kunnen daar kosten aan verbonden zijn, controleer daarover de voorwaarden van je (aanvullende)verzekering.. 

Heb je wel een verhoogd risico, dan kan dat betekenen dat je poliklinisch móét bevallen. We noemen dit dan een medium risk bevalling. Dit houdt in dat je in het ziekenhuis bevalt met je eigen verloskundige. Wij worden dan geassisteerd door een verpleegkundige van het ziekenhuis. In geval van een medium risk bevalling komt de eigen bijdrage aan het ziekenhuis te vervallen. Er zijn ook medische indicaties waarbij wij als verloskundigen de bevalling niet meer mogen begeleiden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een bevalling voor 37 of na 42 weken zwangerschap, een stuitbevalling of een bevalling van iemand met een verhoogde bloeddruk. In dat geval verwijzen wij je naar het ziekenhuis en zal de bevalling onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog plaatsvinden. Ook kan het gebeuren dat we thuis aan de bevalling beginnen en dan toch besluiten om in het ziekenhuis verder te gaan omdat er tijdens de bevalling complicaties optreden. Te allen tijde zullen de veiligheid en gezondheid van moeder en kind het zwaarste wegen.

Waar je bevalt is zo persoonlijk! 
Maar ook je omstandigheden kunnen 
van invloed zijn.